Kip Casserole
15-05-2020
Dit recept voor een casserole is een hartige familiemaaltijd met kip en veel groenten.
Je kan het serveren met gekookte of gebakken aardappelen, aardappelpuree of rijst.

Recept voor 6 personen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Calorieën: 390 Kcal
vet: 13 g
Ingrediënten
- 2 kg kip; keuze is aan jezelf: gehele kip in stukken, kipfilet, dijen, billen, drumsticks of gemengd
- 100 g spek, in stukjes gesneden
- 25 g zachte boter, plus wat extra voor de saus
- 200 g ui of sjalot
- 150 g champignons
- 2 wortels, in stukjes gesneden
- 1 stengel selderij, in stukjes gesneden
- kruidenboeket: laurier, tijm, peterselie
- zwarte peper
- 500 ml kippenbouillon
- 300 ml witte wijn
- 25 g bloem
- 2 el room
- verse gehakte peterselie
Bereiding
- Verwarm een grote ovenvaste braadpan met een beetje olie en bak de stukjes kip helemaal bruin en haal het uit de pan. Bak het spek en haal het ook uit de pan bij de kip. Voeg een klontje boter toe aan de olie in de pan en bak de uien en champignons voorzichtig bruin voordat je de kip en het spek weer toevoegt.
- Voeg de wortel, selderij, kruidenboeket, kippenbouillon en de wijn toe en kruid af met zwarte peper. Dek af en plaats gedurende 30-40 minuten in een voorverwarmde oven op 170°C.
- Leg de kip en groenten met een schuimspaan in een grote schaal en houdt deze warm.
Meng de bloem en boter tot een pasta (beurre manie). - Breng de saus in de braadpan aan de kook en voeg er een kleine hoeveelheid van de beurre manie aan toe, terwijl je continu roert tot het opgelost is. Het mengsel moet beginnen te verdikken. Voeg de rest van de beurre manie beetje bij beetje toe totdat je de gewenste dikte hebt bereikt.
- Roer er de room door, voeg de kip en de groenten weer toe en bestrooi met wat gehakte peterselie.
TIP: Als je tijdens het koken wijn gebruikt, neem dan steeds wijn dat je ook zou drinken.
Wijn toevoegen die je niet lekker vindt, kan je misschien niet bekoren.